Calendula Officinalis – Calendula
Goudsbloem staat voornamelijk bekend omwille van de ontsmettende eigenschappen. Ze wordt veelvuldig toegepast bij huidverzorging en bij het behandelen van wonden omdat de zenuwen tot rust worden gebracht. Ook bij menstruatieklachten wordt calendula ingezet.

Een op de vijf vrouwen ondervindt tijdens de zwangerschap of in het eerste jaar na de geboorte psychische klachten.

Dat is niet zo vreemd: je wordt overspoeld door hormonen, je lichaam is plots niet meer het lichaam dat je al zo lang kent, en je leven is net drastisch veranderd. Alleen praten vrouwen er niet over, omdat ze dat niet durven. Nochtans hebben heel wat mama’s kort na de geboorte last van huildagen, de zogenaamde babyblues. Je hoeft je dus zeker niet te schamen als je niet meteen/niet/nooit op die roze wolk zit, het komt echt vaak voor.

Alle tinten wolk, niet alleen maar roze

Bij sommige mama’s blijft die stemming echter veel langer aanhouden. Je baby ziet er prachtig uit, is perfect gezond en iedereen is laaiend enthousiast, maar jij voelt je alleen maar onzeker, bang of verdrietig. Soms komt de borstvoeding niet goed op gang of huilt je baby zoveel en zo hard dat het je helemaal overweldigd. Het kan ook een onduidelijker gevoel zijn, van verloren lopen in een nieuwe rol als mama en niet weten hoe hiermee om te gaan. Meer en meer negatieve gevoelens en gedachten komen op de voorgrond te staan.

Als onzekerheid, angst of somberheid je parten speelt, is het belangrijk om hier niet alleen met deze gedachten en gevoelens te blijven zitten. Ze vertroebelen het zicht op waar je echt behoefte aan hebt.

Hoe kunnen we je helpen?

We starten altijd met jouw persoonlijke verhaal. Samen kijken we hoe je verbinding kan vinden en maken met je baby en partner, hoe je je weg kan vinden in je nieuwe identiteit als ouder, hoe je kan omgaan met alle (vaak ongevraagde) adviezen,… We staan stil bij je negatieve gevoelens en gedachten en kijken op welke manier jouw ‘village’ je mee kan ondersteunen.

Hoe vroeger je je twijfels, angsten en donkere momenten op tafel legt en er vanop een afstandje samen naar kunt kijken, hoe kleiner de kans dat een zware storm je onverhoeds overvalt en je er alleen voor staat. Hoe groter je kring van ‘ingewijden’, hoe sterker je staat en hoe kleiner de kans dat schaamte en schuldgevoel je gedachten vervormen en overnemen.

contacteer ons voor een gesprek