HypnoBirthing

Van harte welkom bij een HypnoBirthing® reeks! Lise neemt jullie in 5 boeiende sessies mee op een verdiepende en ontspannen reis ter voorbereiding op de komst van jouw/jullie kindje.

HypnoBirthing is oorspronkelijk bedacht door Marie Mongan en doorheen de jaren uitgegroeid als een vaste waarde binnen de geboortezorg. Ondanks wat de naam doet vermoeden is HypnoBirthing meer down to earth dan je zou denken. Het biedt belangrijke evidence based inzichten en reikt concrete handvaten aan. Het is een methode om samen toe te werken naar een ontspannen geboorte in vertrouwen.

In mijn cursus gaat HypnoBirthing vooral over het vergroten van kennis via waardevolle informatie. Maar we bekijken ook hoe zelfhypnose, mindfulness, diepe ontspanning, ademhaling, visualisaties en affirmaties jullie helpen inzicht te krijgen in jezelf en het geboorteproces. Het leert jullie welke factoren de geboorte (on)gunstig kunnen beïnvloeden. Dit geldt niet alleen voor jezelf maar ook voor je (geboorte)partner. Want wie kan je beter dan wie dan ook begeleiden op de weg naar en tijdens de geboorte dan de persoon die het dichtste bij jou staat? HypnoBirthing gaat niet over baren zonder “pijn of geluid” of je baby schijnbaar zonder moeite naar buiten ademen. Het gaat vooral over zelf voelen wat jullie nodig hebben en hoe dat te bereiken. Het gaat over empowerment, betrokkenheid en altijd bijven ademen volgens je eigen ritme. Het gaat over de hoofdrol spelen in jullie verhaal. En dat, dat heeft een grote invloed op de geboorte ervaring. Los van hoe de geboorte uiteindelijk liep.

Data & hoe in te schrijven vind je op de website van in Verwachting.

Dit is wat voorgaande deelnemers ervan vonden:

A&A: Wat een fantastische cursus! We hebben er super veel aan gehad! Het voelde heel fijn om een paar weken lang elke donderdagavond samen op de zwangerschap te focussen en er actief mee bezig te zijn. Lise zorgde er telkens voor dat we relaxed terug naar huis gingen. Inhoudelijk hebben we oa geleerd hoe het vrouwelijke lichaam in elkaar zit en hoe je daar tijdens de geboorte mee kan omgaan. We kregen verschillende tools mee om thuis mee aan de slag te gaan. Hierdoor voelde ik me tijdens de geboorte super zelfzeker en kon ik op een relaxte manier de verschillende ademhalingstechnieken toepassen. Ons zoontje is uiteindelijk thuis in alle rust ter wereld gekomen. Voor mijn partner was het heel fijn om concrete info te krijgen over wat zijn rol in het proces kon zijn. Ook hij voelde zich hierdoor zelfzekerder. We raden de cursus dan ook aan iedereen aan! Het is het dubbel en dik waard!

M&S: initieel waren we misschien een beetje sceptisch, vooral door de naam denk ik. maar het klinkt zweveriger dan het in werkelijkheid is. We vonden het énorm leerrijk. mijn man, die eerder al twee zonen kreeg, hoorde hier ook zaken waar hij tot nu toe geen weet van had. zo fijn om je lichaam, de zwangerschap en het hele proces beter te begrijpen. we vragen ons eerlijk gezegd af waarom dit geen basiskennis is die op school wordt meegegeven…dankjewel Lise om ons zulke mooie inzichten te geven en ons de nodige handvaten aan te reiken. we leven dankzij jou en HypnoBirthing toch echt wel anders naar de geboorte toe.

F&SJ: Wat betreft de cursus ben ik enorm dankbaar. Het heeft me echt de nodige (technische) bagage gegeven om zowel prenataal, tijdens de geboorte, als postnataal goed voorbereid te zijn om R op de beste manier te kunnen verwelkomen. Ik voelde me door de cursus als partner écht betrokken in het proces, en kende goed mijn plek. Ik geloof ook dat door onze goede voorbereiding (en een beetje geluk en natuurlijk de oerkracht van SJ ;)) we de geboorte hebben gekregen waar we ons op hadden voorbereid. Ik ben echt heel blij dat ik dit hebben kunnen meemaken, en raad dit ten zeerste aan aan alle mama’s en papa’s in spe!
 
F&T: Ik heb ons ingeschreven voor de cursus hypnobirthing omdat een geboorte me best spannend en beangstigend leek. Daarom wilde ik er meer over leren en weten wat er zoal mogelijk is om toch vol vertrouwen het hele geboorteproces tegemoet te gaan, en de regie van mijn bevalling zelf in handen te nemen. En of dat gelukt is… Na elke cursusavond waren we al heel positief. Zowel qua achtergrond over de zwangerschap zelf als over de geboorte is het een bom aan informatie. Ook de ontspanningsoefeningen waren boeiend. Gaandeweg ontdekte ik wat voor mezelf het beste werkte: ademhalingstechnieken, de dieptemeter, affirmaties om vertrouwen te krijgen in ‘ik kan dit’, elke dag een half uurtje bewust naar een playlist natuurgeluiden luisteren op de zetel… Even bewust bezig zijn met mijn blik op de geboorte en met ons kleintje in mijn buik deed deugd.
 
Tijdens de geboorte zelf, die lang duurde en daardoor ook best pittig was, ben ik de hele tijd heel rustig gebleven. Raar maar waar: ik heb geen enkel gevoel van pijn ervaren en was heel hard op mijn gemak en ontspannen. Het was fysiek een stevige inspanning, al voelde ik dat pas de dagen nadien aan mijn stramme spieren en uitgeput lichaam. Maar het was vooral super mooi. Ik ben ongelofelijk dankbaar om de geboorte van M zo bewust, rustig en vol vertrouwen te hebben kunnen meemaken. Tijdens elke golf nam ik T zijn hand vast en zakte ik diep in bad, en paste ik de aangeleerde ademhalingstechnieken toe. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat ik dat te danken heb aan de cursus hypnobirthing en de blijvende oefeningen thuis. Super dikke merci om ons dit bij te brengen! Ik heb het al veel mensen verteld en ga dat blijven doen.
 
P&V: Zoals je weet stonden bij de komst van ons derde kindje minder stil bij de verschillende stappen van de zwangerschap. Toen V mij voorstelde of het geen goed idee zou zijn om de cursus hypnobirthing samen te volgen – eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ze me er wel aan moest herinneren “heb je m’n berichtje over die hypnobirthing al gelezen” – was ik snel overtuigd, zonder goed te weten waar ik aan begon. Het idee om een moment te hebben om samen stil te staan bij de komst van onze dochter, was voor mij al reden genoeg om mee te doen. Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben van de cursus. Het was een rustmoment in hectische weken. De kracht om samen en in groep stil te staan bij de komst van een kind vind ik heel waardevol. Je hoort hoe iedereen op hun manier bezig is met hun zwangerschap en de openheid waarmee iedereen sprak geeft aan wat een veilige ruimte er was om voluit te kunnen delen. Ik vind de boodschap om te vertrouwen en op zoek te gaan naar je eigen kracht m/energie en rust te zoeken, door meditatie en affirmaties heel helpend. De meditatie oefeningen hebben mij ook geholpen om tot rust te komen. Als partner vond in het belangrijk om stil te kunnen staan bij de arbeid en de geboorte en vond het fijn dat er manieren worden getoond hoe je er kunt zijn voor je vrouw. De geboorte van F is vlot verlopen, V was veel bewuster met haar ademhaling bezig en ze zocht ook telkens terug de rust op na een wee – euh golf :-). Na drie weken kan ik wel stellen dat F de rust die er heerste tijdens de geboorte heeft meegekregen. Het is een schatje om in huis te hebben en ze is duidelijk heel op haar gemak. Ik ben ervan overtuigd dat dit mede komt door de cursus die we gevolgd hebben en de professionele begeleiding van La Madrugada. Tenslotte nog dit, als feedback kan dit wel tellen … Van alle bevalling vond V dat ik bij F het meest ‘aanwezig’ was, wist hoe ik haar kon helpen en begeleiden. Ze heeft hier veel aan gehad. Dit is met dank aan de Hypnobirthing, hartelijk dank daarvoor.
 
S&J: Aan het begin van de cursus hadden we geen idee wat HypnoBirthing was. Mijn man was zelfs eerst nogal sceptisch omdat het zo esoterisch klinkt. Maar in feite leerde Lise ons in de cursus niet alleen ademhalings- en ontspanningstechnieken, maar ook veel over het geboorteproces zelf. We wisten van tevoren niet hoe de baarmoeder echt werkt en vertrouwden volledig op de informatie uit de gebruikelijke zwangerschapsboeken, maar het lichaam is geen machine en elke moeder en elk kind zijn anders. Lise beantwoordde alle vragen die we hadden over de aanstaande tweede geboorte en ging uitgebreid in op onze ervaringen van de eerste bevalling. We voelen ons nu veel beter voorbereid en hopen dat het deze keer lukt zonder pijnstillers. 
 
A&J:Hypnobirthing had zo een ongelooflijke meerwaarde voor ons tijdens de bevalling. Echt vertrouwen op je eigen lichaam, rustig op je eigen tempo en in je eigen cocon. Zeker een aanrader!
 
C&N: Zo een aanrader! Bracht ons rust en houvast in een hectische periode voor en tijdens de geboorte! Zelfs voor een partner die bij aanvang een beetje sceptisch was ;)!
 
S&T:Tijdens onze tweede zwangerschap zag ik eigenlijk een beetje op tegen de bevalling. Hoewel ik bij de vorige bevalling een heel fijne begeleiding had gehad en alles ook best goed was verlopen, was ik na een pittig post partum het vertrouwen in mijn lichaam toch een beetje kwijt. Ook als koppel zochten we een manier om in de drukte van ons dagelijks gezinsleven samen stil te staan bij deze zwangerschap en de aankomende bevalling. Dankzij de HB-cursus vond ik opnieuw vertrouwen in mijn eigen lichamelijke kracht en in het feit dat wij als vrouwen gemaakt zijn om kinderen te baren. Mijn partner vond het heel fijn om meer inzicht te krijgen in het verloop van een normale, gezonde baring. Zijn vertrouwen om mij goed bij te kunnen staan tijdens de geboorte, groeide enorm waardoor ook zijn vertrouwen in een goede afloop heel stevig was. Dank je Lise om ook zelf op een zorgzame en warme manier deze cursus te organiseren. Wij konden alvast onze gewenste thuisbevalling in vertrouwen realiseren door alle handvaten die we aangereikt kregen tijdens deze uitgebreide voorbereiding.
 
J&I: In ontspanning en vertrouwen toeleven en uitkijken naar de geboorte en geïnspireerd worden door natuurlijke, intieme en realistische geboorteverhalen.  Zelf begrijp ik nu mijn vorige geboorte beter en kan ik ook de horrorverhalen beter plaatsen. De visualisaties en filmpjes zijn zeer sterk.Tools die je aanleert zijn ook niet alleen toepasbaar op geboorte – meer bewustzijn gecreëerd (of herinnerd aan) het belang van ademhaling, spanning en invloed van je onderbewustzijn. Als partner nuttige en praktische technieken aangeleerd om te ondersteunen tijdens de zwangerschap en geboorte, leuk om dit traject als koppel te beleven.
 
M&K: Nu ik nog niet bevallen ben, maar ook nog niet aan het gemiddelde zit van 41w3d (haha), heb ik nog eens gemerkt hoeveel wij aan de hypnobirthing cursus hebben gehad. Ik nog meer als K denk ik, wat ook logisch is misschien, maar ook aan hoe K mij nu ondersteunt door de info die hij heeft, merk ik een groot verschil in empowerment dan met onze eerste dochter.


Tijdens de sessies en gedurende de vijf weken van de cursus waren de samenkomsten niet alleen een zalig pauze moment met K, maar ook echt een soort van thuiskomen. Het gaf zoveel rust, vertrouwen, vertraging en kracht om door jou gegidst te worden door de reis van ‘de geboorte’. Het was als een warm deken om door jou en de hypnobirthing te worden begeleidt. En ik heb het echt gemist als het voorbij was. De ontspanning ervaren, de leerrijke info, maar ook zeker het samenzijn met andere koppels was -onverwachts- zo fijn!

Ook nu lees ik nog vaak terug in het werkboek en in het handboek (is natuurlijk ook de bedoeling zeker haha) en geeft het echt steun. Het doet zo’n deugd om zoveel te weten over de natuurlijke werking van ons lichaam en brein, vooral tijdens zo een transformatie periode als zwanger zijn waarin we ons anders gewoon zouden laten leiden door de medische wereld. Wat ben ik blij dat ik zoveel info heb over de ‘bron’ van ons bestaan, we voelen ons zoveel sterker!

La Madrugada en Pachamama bundelen de krachten, welkom bij ons Geboorteteam!