Haptonomie

Wat is haptonomie?

Haptonomie betekent letterlijk “de leer van de aanraking” en richt zich aan de hand van aanrakingen op je gevoel en je gevoelsleven. Jouw gevoelsbeleving en de manier waarop je met jezelf en met anderen omgaat staat hier centraal.

Wat doet haptonomie?

Het doel van haptonomie is om je lichamelijke gevoel en je gevoelsleven beter met elkaar in contact te brengen en op elkaar af te stemmen. Door de juiste aanrakingen leer je heel concreet beter om te gaan met pijn of stress. De grondlegger van haptonomie, Frans Veldman,  noemt deze therapie zelfs “de wetenschap van de affectiviteit”. 
Het is dus iets wat toebehoort aan ons dagdagelijkse leven, namelijk hoe we juist omgaan met onze medemens.

Waarom kies je voor haptonomie?

We hebben allemaal vast al ondervonden dat positieve aanrakingen van groot belang zijn voor ons persoonlijk welbevinden. Elke mens heeft behoefte aan een aantal positieve aanrakingen per dag om zich gelukkig te voelen.

Bij kinderen voelen we ook op een natuurlijke manier aan dat knuffelen hen doet groeien in hun emotionele ontwikkeling. En toch, in contact met volwassenen gaan we met aanrakingen alsmaar schaarser om. Vaak heeft het aanraken dan een technisch karakter gekregen en wordt het niet meer altijd beleefd als een persoonlijk en emotioneel geladen contact.

Nochtans, vanuit een bewuste, uitnodigende aanraking bekom je heel veel informatie over de persoon die je aanraakt. En op deze manier kunnen we mensen enorm goed begeleiden.

Haptonomie tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn aanrakingen nog belangrijker dan anders. Om net dat ‘ietsje’ meer te kunnen geven en krijgen, moeten je partner en jij elkaar helemaal vanuit het voelen verder leren begeleiden, zodat jullie er helemaal kunnen zijn voor elkaar.

Wat natuurlijk ook mooi is, is dat we in een zwangerschap met nog een nieuw mensje te maken hebben. Eentje dat we nog helemaal moeten leren kennen.

In de sessies haptonomie leren jullie wat een “goede”, haptonomische aanraking kan zijn.  In een aantal sessies breng ik jullie samen op een heel eenvoudige manier dichter bij elkaar en bij jullie buikbewonertje.

Praktisch

Meestal kiezen we tijdens de zwangerschap voor een drietal sessies, en ronden we deze contacten ook af een zestal weken na de geboorte met nog wat verdere tips naar het hele leven dat voor jullie ligt. De hoeveelheid van deze sessies kan persoonlijk worden aangepast naar jullie behoefte.

Meer weten of een afspraak maken? Stuur An gerust even een mailtje of maak meteen een afspraak via het formulier!