PRENATAAL

Verloskundige zitting


Vroedvrouwen mogen normaal evoluerende zwangerschappen begeleiden en zo’n prenatale raadpleging is dan ook vergelijkbaar met die bij een gynaecoloog. De consultatie bij een vroedvrouw duurt tussen een half uur (vervolgconsult zonder uitgebreide info) en anderhalf uur (consult + informatiesessie). Zo is er voldoende tijd om zowel lichaam als geest aan bod te laten komen. Hoe vaker je partner kan meekomen, hoe liever! Wij willen tevens een link zijn tussen jou en je gynaecoloog waar je best driemaal langs gaat voor een echografie. Als je kiest voor een thuisbevalling, houden we op een medisch verantwoorde manier rekening met je wensen. We komen ook graag eens langs bij jou thuis rond de 36ste zwangerschapsweek. Dan bekijken we samen welke ruimte zich het beste leent voor die thuisbevalling.

Wat gebeurt er precies tijdens zo’n verloskundige zitting?

 • kennismakingsgesprek bij een eerste raadpleging
 • gewicht nemen
 • bloeddruk controleren
 • urinetest zo nodig
 • ligging van de baby bepalen
 • harttonen beluisteren
 • bloedafname of uitstrijkje indien nodig
 • informatie geven
 • al je vragen beantwoorden

Wat neem je best mee?

 • moederboekje (als je er nog geen hebt, bezorgen wij je er een)
 • bloedgroepkaart
 • agenda
 • klevers mutualiteit
 • recente labo uitslagen

Opgelet!

 • Vanaf 1/01/2016 vragen we € 5,00 en € 10,00 meer voor een vervolgconsult resp. informatiesessie dat ingepland wordt nà 18u00!

Deze raadplegingen worden maximaal twaalf maal per zwangerschap terugbetaald.

Informatie over zwangerschap, arbeid en bevalling, de pasgeborene en kraamtijd


 • Hoe weet ik wanneer ik in arbeid ga?
 • Hoe kan ik bevallen? Enkel op een bed?
 • Ik wil borstvoeding geven… Wat moet ik al weten?
 • Waarom huilt mijn baby?
Al deze vragen en nog meer worden beantwoord tijdens een inforeeks.

Mogelijke onderwerpen zijn:


 1. De arbeid
 2. De bevalling
 3. De voeding van je baby
 4. De periode na de bevalling of het postpartum
Je kiest enkel de onderwerpen die jou het meeste aanspreken en worden tijdens een prenatale raadpleging besproken. Wens je enkel informatie zonder een medische controle van je zwangerschap, dan is dit ook perfect mogelijk!

Begeleiden Van Een Risicozwangerschap In Opdracht Van Een Gynaecoloog


Soms loopt een zwangerschap niet op wieltjes en gaat die gepaard met bvb. een hoge bloeddruk of vroegtijdige weeën. Op voorschrift van je gynaecoloog kunnen we je hierbij begeleiden en steunen. Dit kan ook zo bij een miskraam.

Relaxatie- En AdemhalingsoefeningenIedereen kent ze wel: de hilarische bevallingsscènes uit Hollywoodfilms: zwangere vrouwen krijgen daar altijd uit het niets een hevige wee, iedereen schiet meteen in paniek en zit vervolgens heel luid mee te puffen aan een tempo waar je normaal gezien van zou flauwvallen.
Zo moet het dus niet… Hoe het dan wel moet, kan je te weten komen bij Tom of An. Een uur lang werken we samen rond ademhaling maar ook rond relaxatie. Zo’n sessie kost 45 euro (50 euro na 18u00) en daarvan wordt 13 euro terugbetaald door de mutualiteit.

Je doet dan best gemakkelijk zittende kleren aan.
Hierbij is het nuttig dat de partner aanwezig is zodat hij enkele massagetechnieken kan leren. En dan maar oefenen thuis!

Natuurlijke PijnbestrijdingIedereen die graag zonder epidurale verdoving wil bevallen (of het wil proberen), vraagt zich af of er geen andere middelen zijn die de pijn wat draaglijker maken. Die zijn er inderdaad en tijdens deze sessie van een uur worden alle mogelijkheden besproken en verkend.

Deze sessie geldt als een uitdieping van de sessie rond ademhalingsoefeningen en kan je dus beter nadien inplannen. Ook hier is de partner zeer welkom! Zowel voor de ademhalingsoefeningen als voor deze sessie betaal je 45 euro (50 euro na 18u00) waarvan je 13 euro terugbetaald krijgt.

Haptonomie


Haptonomie betekent “de leer van de aanraking”. De grondlegger Frans Veldman noemt de haptonomie zelfs ‘de wetenschap van de affectiviteit’.
Het is dus iets wat toebehoort aan ons dagdagelijkse leven, namelijk hoe we juist omgaan met onze medemens.
We hebben allemaal vast al ondervonden dat positieve aanrakingen van groot belang zijn voor ons persoonlijk welbevinden. Elke mens heeft behoefte aan een aantal positieve aanrakingen per dag om zich gelukkig te voelen.
Bij kinderen voelen we ook op een natuurlijke manier aan dat knuffelen hen doet groeien in hun emotionele ontwikkeling.
En toch, in contact met volwassenen gaan we met aanrakingen alsmaar schaarser om. Vaak heeft het aanraken dan een technisch karakter gekregen en wordt het niet meer altijd beleefd als een persoonlijk en emotioneel geladen contact.
In de sessies haptonomie leer ik jullie wat een “goede”, haptonomische aanraking kan zijn. Hierbij gaan we niet meer doen dan de persoon die we aanraken, aanspreken. En vanuit deze bewuste, uitnodigende aanraking bekomen we heel veel informatie over deze persoon. Op deze manier kunnen we mensen enorm goed begeleiden.
En dat is nu net wat ons tijdens een zwangerschap nog dat “ietsje” meer kan geven. Je leert je partner helemaal vanuit het voelen verder te begeleiden, en er letterlijk “helemaal te zijn voor je partner”.
Wat natuurlijk ook mooi is, is dat we in een zwangerschap met nog een nieuw mensje te maken hebben. Eentje dat we nog helemaal moeten leren kennen.
In een aantal sessies breng ik jullie samen op een heel eenvoudige manier dichter bij jullie buikbewonertje.

Meestal gaat het over een drietal sessies in de zwangerschap, en ronden we deze contacten ook af een zestal weken na de geboorte met nog wat verdere tips naar het hele leven dat voor jullie ligt.

De hoeveelheid van deze sessies kan persoonlijk worden aangepast naar jullie behoefte.
Als je hiervoor interesse hebt, stuur je best een mailtje naar An voor verdere informatie.
Per sessie betaal je 45 euro (50 euro na 18u00), waarvan 13 euro wordt terugbetaald door het ziekenfonds.

Prenatale Zang


Negen maanden lang is een foetus omgeven door geluid: van de basso continuo van moeders hartslag tot externe geluiden allerhande. Nog voor het gehoororgaan werkzaam is, zal hij die geluiden als trillingen kunnen waarnemen via de tastzin. “Prenatale zang” is een workshop rond de impact van geluiden in het algemeen en muziek in het bijzonder. Maar we gaan natuurlijk vooral zelf zingen! Op die manier leggen we een bewust (muzikaal) contact met jouw ongeboren baby.
Een contact dat zich ook na de geboorte verder kan ontwikkelen door gebruik te maken van de hier aangeleerde liedjes. Deze workshop wordt maandelijks georganiseerd en gaat door in het HAK in de Zirkstraat in Antwerpen. Als je hiervoor interesse hebt, stuur je best een mailtje naar Tom waarna hij je verdere info rond data en betaling zal geven.

Zwangerschapsmassage


Tijdens de zwangerschap gebeurt er in je lichaam heel veel in zeer korte tijd. Je lichaam verandert, spieren verzwakken, hormonen gieren door je lijf en je lichaam is voornamelijk bezig met de voorbereiding op de ontwikkeling van het kindje, de bevalling en het zogen. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je sneller moe bent. Soms krijg je last van lichamelijke klachten zoals pijn in je nek en rug, bekkenklachten, het vasthouden van vocht, kramp in de kuiten en slecht slapen. Ook op mentaal vlak is dit alles een hele aanpassing voor jou. Zwangerschapsmassage helpt om deze klachten te verminderen.
Een zwangerschapsmassage is de ideale manier om even te ontspannen. Dit heeft dan weer een positieve werking op het kindje in je buik: dat zal namelijk voelen dat je je meer relaxed voelt. Massage verbetert de circulatie van het bloed van en naar je kind en worden zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen sneller door het lichaam vervoerd. Dit alles is goed voor de groei van je kindje.

Door massage komen er onder andere endorfines vrij, die kalmerend en pijnbestrijdend werken. Bovendien wekken deze stoffen een geluksgevoel op. Je lichaam kan zich herstellen. Alle lichaamsfuncties worden erdoor gestimuleerd (afweersysteem, ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering, spieren en lymfevatenstelsel)
In onze praktijk kun je terecht voor een professionele en betrouwbare zwangerschapsmassage. We werken uitsluitend met speciaal voor de zwangerschap ontwikkelde oliën. De voedende en verzorgde olie helpt ter verkoming van zwangerschapstriae, slaapproblemen, misselijkheid en obstipatie. Het is juist daarom in deze periode geen overbodige luxe om lichaam en geest door massage wat extra aandacht te geven.

Je kunt genieten van een zwangerschapsmassage vanaf 14 weken tot de laatste dag van je zwangerschap!
Droom je ervan om nog eens op je buik te liggen? Dat kan! Onze speciale zwangerschapsmassagetafel heeft uitsparingen voor buik en borsten! Laat je lekker verwennen!
Je kunt ook een cadeaubon verkrijgen voor een massagebeurt naar keuze:
30 min – 45 euro
60 min – 65 euro
90 min – 90 euro
Betaling geschiedt in principe contant.
Maak een afspraak met vroedvrouw Andrea.

Bereid je samen met je partner voor op de komst van jullie kindje.


Een zwangerschap brengt, zowel fysiek als mentaal, veel verandering met zich mee. Als vroedvrouw en fasciatherapeute kunnen wij koppels voorbereiden en informeren, waardoor je je minder angstig en onzeker voelt. Zo kunnen jullie betere en bewustere keuzes maken, tijdens de zwangerschap, arbeid en bevalling.

Omdat ontspanning een zeer cruciale rol speelt om tot een evenwichtiger en sterker gevoel te komen, willen we jullie dit tijdens de lessen zeker meegeven. We weten uit ondervinding dat de autonomie van de vrouw in eerste instantie zeer belangrijk is, en dat je vrij bent om te bewegen zoals jullie en jullie baby het willen. Een bevalling doet pijn, dus is het nuttig om de zwangere vrouw, haar kind, en ook haar partner voor te bereiden op de grote intensiteit van de bevalling / geboorte.

Tijdens onze lessen willen we jullie dus leren om in beweging te blijven, maar ook te voelen hoe je baby mee beweegt in je lichaam, om er zo samen voor te zorgen dat je baby zacht op de wereld kan komen.

Deze 3-delige lessenreeksen worden gegeven door Krisje en fasciatherapeute Katrien De Wachter.
De data worden telkens vermeld op onze nieuws pagina. Heb je interesse, mail dan naar praktijkvoorbewegingstherapie@gmail.com.